10-06-2016 07:03 | Door: Chris Thijssen

De Israëlische start-up Consumer Physics heeft een device ontwikkeld dat de chemische samenstelling van fruit leest. Zo kan het apparaatje aantonen of fruit rijp is en hoeveel calorieën, vetten en suikers erin zitten.

Het apparaatje, met de naam Scio, schijnt met een lichtstraal op het fruit. Vervolgens verzamelt een spectrometer, een optische sensor, het licht dat door het fruit wordt weerkaatst. Op basis van dat licht kan het apparaatje, ter grootte van een sleutelhanger, de moleculaire samenstelling van het fruit vaststellen.

De data zijn uit te lezen via een smartphone. Zo wordt het voor gebruikers inzichtelijk hoe rijp het fruit is en of het nog eetbaar is. Dat zou voedselverspilling kunnen tegengaan. Daarnaast kan het apparaat laten zien hoeveel calorieën, vetten en suikers een stuk fruit bevat.

Puurheid van olie

Behalve fruit, werkt het apparaat ook met andere producten, zoals kookolie en medicatie. Zo kunnen gebruikers Scio gebruiken om de puurheid van olie vast te stellen of om een pil op echtheid te controleren.

De Israëlische start-up Consumer Physics ziet in de toekomst bovendien ‘eindeloos veel kansen’ voor het device. Zo zou Scio op termijn de eigenschappen van cosmetica, kleding, planten, de bodem, stenen, leer, rubber en plastic kunnen lezen.

Bron: Consumer Physics | Foto: Consumer Physics (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven) | Infographic: Robin de Boer