13-06-2016 09:17 | Door: Chris Thijssen

De Italiaanse chocoladefabrikant Ferrero gaat de inkoop van cacao bij Fairtrade-boeren de komende drie jaar verdubbelen tot 40.000 ton. De partijen starten daarnaast een nieuwe samenwerking voor de inkoop van Fairtrade-rietsuiker.  

De langetermijnbelofte van Ferrero betekent volgens de fabrikant dat cacaoboeren in Ivoorkust en suikerboeren in landen als Costa Rica kunnen profiteren van een gegarandeerd verkoopvolume en de aanvullende Fairtrade-premie.

De Fairtrade-inkoopprogramma's stellen cacao-, suiker- en katoenboeren in staat om meer van hun gewassen tegen Fairtrade-voorwaarden te verkopen. Dit betekent meer voordelen voor henzelf en voor hun gemeenschappen.

100 procent duurzame cacao

Ferrero, producent van onder meer Ferrero Rocher, Nutella en Kinder, werkt sinds 2014 samen met Fairtrade. Het programma is volgens het merk een belangrijk onderdeel in het bereiken van zijn doel van 100 procent duurzaam gecertificeerde cacao in 2020.

“Langdurige partnerschappen met bedrijven zoals Ferrero stellen kleinschalige boeren in staat om hun toekomst te plannen. Deze stabiliteit is een belangrijke factor voor het stimuleren van duurzame ontwikkeling,” aldus Marina Vanin, global cocoa director van Fairtrade International. “Boeren hebben toegang nodig tot marktinformatie en technische kennis om langdurige, duurzame leveringsketens te garanderen”.

Trainingen en programma’s

Trainingen en programma's die speciaal zijn afgestemd op de lokale behoeften zijn volgens Vanin dan ook een belangrijk onderdeel van de strategie van Fairtrade om kleinschalige boerenorganisaties in staat te stellen te groeien.

Ferrero zegt hetzelfde doel na te streven voor rietsuiker. Ook daarvoor slaat het bedrijf de handen ineen met Fairtrade.

Bron: Ferrero | Foto: public domain