20-06-2016 14:09 | Door: Chris Thijssen

De Amerikaanse start-up One Hop Kitchen wil pastasaus met krekels en meelwormen op de markt brengen. De oprichters hopen de financiering voor de marktintroductie via crowdfunding op te halen.

One Hop Kitchen heeft een proces ontwikkeld waarmee de start-up insecten kan transformeren tot proteïnen met de structuur en smaak van vlees. De start-up voegt deze proteïnen, afkomstig van krekels of meelwormen, toe aan een mengsel van onder meer tomaten, olijfolie, knoflook en basilicum.

De oprichters willen deze bolognesesaus op de markt brengen, zodat het voor consumenten gemakkelijker wordt om insecten aan hun dieet toe te voegen. Dat levert volgens hen milieuwinst op, omdat insecten dezelfde voedingswaarde als vlees hebben, maar de productie ervan minder land, water en voer vergt.

Water en grondstoffen

Zo is voor de productie van One Hop Kitchens pastasaus 300 liter minder water nodig in vergelijking met de productie van dezelfde hoeveelheid bolognesesaus met echt vlees, stelt de start-up. Voor de productie van een kilo vlees zijn volgens de oprichters bovendien vijf keer zoveel grondstoffen nodig.

Ze zien het eten van insecten dan ook als een kans om de groeiende wereldbevolking te kunnen voeden.

Productie opschalen

Om de productie van de pastasauzen op te schalen, heeft de start-up $ 25.000 nodig. One Hop Kitchen hoopt dat bedrag via een Indiegogo-crowdfunding bijeen te krijgen.  

Met een hogere productie denkt de start-up bij te kunnen dragen aan de ontwikkeling van een schoner en robuuster voedselsysteem. “Hoe meer monden we kunnen voeden, des te groter is onze impact”, schrijft de start-up op zijn crowdfundingpagina.

Bron: One Hop Kitchen | Foto: public domain