20-06-2016 18:41 | Door: Chris Thijssen

FrieslandCampina, Nizo food research, Ruitenberg Ingredients en Sonac starten onder de naam Tapas een samenwerking voor de ontwikkeling van eiwitrijke voeding. Zo spelen de bedrijven in op de groeiende vraag naar producten met een hoog eiwitgehalte.

De wereldbevolking groeit en wereldwijd neemt de vraag naar eiwitrijke voeding toe, stelt het Tapas-consortium. Eiwitten zijn volgens de bedrijven cruciaal in een gezond en evenwichtig dieet. Daarnaast hebben verschillende groepen consumenten, zoals ouderen, patiënten en sporters, behoefte aan eiwitrijk voedsel.  

In deze behoefte kan worden voorzien met een goede combinatie van plantaardige en dierlijke eiwitten en door beter en efficiënter gebruik te maken van de beschikbare eiwitten, zegt Tapas. Daarvoor voor wil het consortium innovatieve oplossingen bieden.

Kennis en expertise

De vier betrokken bedrijven brengen vanuit verschillende hoeken kennis en expertise in. Zo voegt Nizo food research zijn kennis op het gebied van eiwitten en product/procesinteracties toe, terwijl FrieslandCampina zijn specifieke zuivelkennis inbrengt.

Daarnaast draagt Ruitenberg bij met zijn expertise op het gebied van plantaardige eiwitten voor de vegetarische industrie en Sonac op het gebied van op dierlijke bijproducten gebaseerde eiwitten voor de vleesindustrie.

Met deze kennisbundeling stellen de bedrijven zich ten doel voedingsmiddelen efficiënter te ontwikkelen en sneller op de markt te brengen.

Gezamenlijk programma

De inspanningen van het consortium worden ondersteund vanuit het Operationeel Programma Oost-Nederland, een gezamenlijk programma van de provincies Overijssel en Gelderland, de stedelijke netwerken Zwolle, Kampen Netwerkstad, Stedendriehoek, Netwerkstad Twente, Regio De Vallei en Stadsregio Arnhem Nijmegen.

Het programma heeft betrekking op activiteiten die worden medegefinancierd uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Bron: FrieslandCampina | Foto: FrieslandCampina (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)