22-06-2016 12:01 | Door: Chris Thijssen

Smeding Groenten en Fruit, leverancier van onder meer Sligro en Spar, wekt voortaan zelf energie op. Deze maand installeert het bedrijf 1.868 zonnepanelen op het platte dak van de hoofdvestiging in het Friese Sint Annaparochie.

De zonne-installatie op het dak van de hoofdvestiging moet jaarlijks circa 450.000 kilowattuur opleveren. Daarmee kan Smeding een kwart van zijn totale elektriciteitsverbruik dekken. De installatie wordt geleverd en geïnstalleerd door Zonenergie 3.0, een samenwerkingsverband van installatiebedrijf ITBB en zonne-energieleverancier enie.nl.

Continue verduurzaming

Volgens Paul Kingma, directeur inkoop van Smeding, is de plaatsing van de zonnepanelen een logisch vervolg op de investeringen in de verdere verduurzaming van zijn producten, processen, inzet van mensen en middelen.

Kingma: “We zijn door de Barometer Duurzame Groenten & Fruit gecertificeerd op het gouden niveau en hiermee zijn we de eerste groothandel in groenten en fruit met dit certificaat. We zijn continu bezig met de verduurzaming van ons bedrijf en met deze zonne-energie installatie wekken we zo’n 25 procent van ons totale elektriciteitsverbruik op."

“In 2017 gaan we de overige 75 procent van ons verbruik duurzaam inkopen door te kiezen voor windenergie uit eigen land", zegt de directeur inkoop. 

Bron: Smeding Groenten & Fruit | Foto: public domain