23-06-2016 12:16 | Door: Chris Thijssen

FrieslandCampina krijgt van de Europese Investeringsbank (EIB) een lening van € 150 mln voor de R&D-activiteiten van het bedrijf. Het is de eerste keer dat de EIB een lening verstrekt aan een bedrijf in de Nederlandse agrarische sector.

FrieslandCampina gaat de financiering gebruiken voor R&D-activiteiten in Europese faciliteiten, waarvan het grootste deel wordt uitgevoerd in het eigen innovatiecentrum in Wageningen. De activiteiten zijn gericht op de gebieden voeding, food structuring, verpakking, procestechnologie.

Zo ziet de coöperatie kansen voor de ontwikkeling van onder meer lichtere, dunnere en recyclebare verpakkingen. Daarnaast richt het bedrijf zich op de ontwikkeling van voeding voor specifieke doelgroepen, zoals ouderen. 

Potentieel van melk benutten

“De lening van de EIB biedt ons de gelegenheid om onze Europese activiteiten op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en innovatie onder gunstige voorwaarden te financieren”, zegt Hein Schumacher, CFO van FrieslandCampina.

“Deze activiteiten worden voornamelijk uitgevoerd in ons innovatiecentrum in Wageningen, waar ruim driehonderd R&D-medewerkers in verschillende disciplines en uit alle delen van de wereld samenwerken om het potentieel van melk als voedingsmiddel te benutten.”

Betekenis voor de sector

Volgens Pim van Ballekom, vicepresident van de EIB staan melk en melkproducten centraal in de voeding van veel mensen. Het belang van R&D betreffende producten die zij consumeren mag volgens hem dan ook niet worden onderschat.

“Hoewel we in het verleden de landbouw al indirect via mkb-kredietfaciliteiten hebben ondersteund, is deze transactie voor ons een duidelijk voorbeeld van wat de EIB voor de sector kan beteke­nen”, zegt Van Ballekom.

Bron: FrieslandCampina | Foto: FrieslandCampina (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)