27-06-2016 09:04 | Door: Chris Thijssen

In het nieuwe Praktijkcentrum Eiwit Onderzoek (PEO) in Groenlo onderzoeken verschillende partijen de mogelijkheden voor het winnen van eiwitten en reststromen uit biomassa.

Dat schrijft De Gelderlander. Het centrum richt zich op start-ups die mogelijk kunnen doorgroeien naar grootschalige fabrieken, maar ook op studenten en ondernemers die onderzoek willen doen op het gebied van eiwitten en reststromen uit biomassa.

Gebiedsonderneming Laarberg, wil met ondersteuning van de provincie Gelderland bedrijven in deze sectoren actief ondersteunen. Dat doet de onderneming onder meer door de teelt van grondstoffen op gang te brengen, de beschikbaarheid van biomassa te vergroten, installaties te ontwikkelen en de afzet van eiwitten in de feed-, food- en non-foodsectoren te vergroten.

Zo zet het centrum naar eigen zeggen in de op de ontwikkeling van een eiwitketen, van bedrijven in de teelt van biomassa, het onderzoek en testen tot de productie en de afzet ervan.

Kansen voor eiwitproductie

Volgens de initiatiefnemers van het PEO, waaronder Laarberg en het Biobased Innovation Center Achterhoek, neemt de behoefte aan eiwitten snel toe. “Gezien het enorme potentieel aan landbouwgronden in de regio Achterhoek (78 procent) en de trends liggen er grote kansen om eiwit houdende gewassen te telen en deze te gaan verwerken. De focus ligt op eiwitten voor food, feed en non-food”, schrijft het PEO.

Het praktijkcentrum bevindt zich in de hal van het bedrijf ABC-Kroos, een bioraffinagebedrijf dat oplosbaar eiwit wint uit gewassen, zoals eendenkroos en uien- en spinazieresten.  

Onlangs sprak Hans Derksen, medeoprichter en –directeur van ABC-Kroos, in een uitzending van DuurzaamBV Radio over hoe zijn bedrijf de wereldbevolking wil voeden met duurzame oplossingen als hamburgers van eendenkroos.

Luister het gesprek hieronder terug:

 

Bron: De Gelderlander, Biobased Innovation Center Achterhoek | Foto: Carolyn Jewel, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)