05-07-2016 18:22 | Door: Chris Thijssen

Biologische producten zijn in een reguliere supermarkt voordeliger dan in een natuurvoedingswinkel. Het prijsverschil kan oplopen tot 36 procent.

Dat blijkt uit een prijspeiling van de Consumentenbond, die de prijzen van 150 vergelijkbare biologische producten bij acht supermarkten en vier biologische winkels onder de loep nam.

Hieruit kwam naar voren dat een identiek gevuld mandje met biologische dagelijkse boodschappen, zoals kipfilet, melk, koffie, appelsap en spaghetti, bij Dirk € 26,60 kost en bij Albert Heijn € 29,68. De biologische supermarkt Ekoplaza vraagt hier € 33,45 voor en de biologische eetwinkel Estafette € 38,40. 

Over de gehele linie is supermarktketen Dirk voor biologische producten het goedkoopst, stelt de Consumentenbond. De keten wordt gevolgd door Deka, Hoogvliet en Jumbo. Natuurvoedingswinkel Estafette is het duurst.

Biologische kip en melk

Volgens de Consumentenbond is het opvallend dat het prijsverschil tussen biologisch en niet-biologisch afhangt van het soort product. Zo is een biologische kip al snel drie keer zo duur als een niet-biologische, terwijl er tussen biologische en gewone melk nauwelijks verschil in prijs is.

In een reactie aan de Consumentenbond zegt Estafette ook kwaliteit, smaak, manier van produceren en een eerlijke beloning voor de boer belangrijk te vinden. Volgens EkoPlaza is zijn biologisch aanbod niet te vergelijken met dat van reguliere supermarkten, omdat veel producten een andere samenstelling hebben. Ook wijst de retailer op zijn brede assortiment.

Aanbod biologische producten

De Consumentenbond zegt de kwaliteit van de biologische producten in dit onderzoek buiten beschouwing te hebben gelaten. Daarnaast geeft de instantie toe dat verschil in assortiment van supermarkten en natuurvoedingswinkels ‘inderdaad groot’ is, hoewel het aanbod in de reguliere supermarkten stijgt.

Zo kunnen consumenten bij verschillende ketens terecht voor circa 1.100 tot 1.400 biologische producten. Bij Dirk, Deka, Emte en Spar hebben consumenten met 300 tot 350 producten de minste keuze.

Bron: Consumentenbond | Foto: public domain