13-07-2016 12:01 | Door: Chris Thijssen

Supermarktketen Emté heeft Barstensvol-soep uit De Verspillingsfabriek in Veghel toegevoegd aan zijn assortiment. De soepen zijn gemaakt van reststromen groenten.

In De Verspillingsfabriek worden geredde producten, zoals overrijpe of misvormde tomaten, en producten die ontstaan bij verwerkingsbedrijven, zoals de kopjes en kontjes van tomaten, gebruikt om nieuwe producten van te maken. Zo produceert De Verspillingsfabriek sinds dit voorjaar op grote schaal soepen, sauzen en ragouts voor retail, horeca en leisure.

Hiervoor heeft de fabriek in samenwerking met chefkoks tientallen recepturen ontwikkeld zonder kunstmatige e-nummers en onnatuurlijke conserveringsmiddelen. Dat geldt ook voor de Barsensvol-soepen die vanaf nu in de schappen van Emté liggen.

Terugdringen voedselverspilling

“We hebben voor deze soep gekozen vanwege de hoge kwaliteit”, zegt Fleur van Beers, inkoper bij het eveneens uit Veghel afkomstige Emté. “Daarnaast staan we voor 100 procent achter het verhaal, het terugdringen van verspilling is immers een van de doelstellingen in ons duurzaamheidsbeleid en deze soepen dragen daar aan bij. Ik denk dat we in het assortiment een mooi onderscheidend product hebben opgenomen en ik hoop dat de consument dit ook weet te waarderen.”

Vooralsnog is de soep verkrijgbaar in de smaken champignon, paprika, tomaat en courgette.

Voedselverspilling bij de bron aanpakken

Volgens Bob Hutten, de drijvende kracht achter De Verspillingsfabriek, geeft de fabriek antwoord op de huidige verspillingsproblematiek. Het initiatief is echter geen blijvend antwoord, stelde hij eerder in een uitzending van DuurzaamBV Radio. Uiteindelijk is zijn doel om verspilling bij de bron aan te pakken.

“Mijn droom zou zijn dat die fabriek over tien jaar dicht kan en dat we zeggen ‘dat hebben we mooi opgepakt met elkaar’”, aldus Hutten in de uitzending.

Lees hier een uitgebreid interview met Bob Hutten: Interview foodpionier Bob Hutten: "De vele moeite loont."

 

Bron: De Verspillingsfabriek | Foto: De Verspillingsfabriek (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)