15-07-2016 14:04 | Door: Chris Thijssen

Vion gaat in Leeuwarden in een nieuwe slachterij voor runderen bouwen. De nieuwe slachterij moet onder meer biologisch rundvlees verwerken.

Vion verzorgt de aanvoer van runderen in samenwerking met de Waddenvlees groep, leverancier van het merk Waddenrund. Waddenrundvlees is afkomstig van melkveehouderijen in het Waddengebied. Het meerendeel van het vlees is afkomstig van het Holsteiner-ras.

Boeren die Waddenrund leveren, voldoen aan verschillende criteria. Zo moeten de runderen 120 dagen per jaar 6 uur per dag weidegang genieten. Daarnaast is de melkveehouder actief betrokken bij agrarisch natuurbeheer.

De vleesverwerker verwacht een capaciteit van ongeveer 2.500 runderen per week.

Duurzaam rundvlees

Volgens Vion levert de locatie in Leeuwarden, waarin het bedrijf circa € 15 mln investeert, voor de keten in Noord-Holland korte transportafstanden op, met als gevolg betere condities voor de runderen.

“In Leeuwarden krijgen we een locatie in het centrum van de veehouderij in Noord-Nederland”, zegt Francis Kint, CEO van Vion. “Zo kunnen we werken aan duurzame vleesconcepten, zoals weiderundvlees, waddenrundvlees en biologisch rundvlees. Wij streven naar duurzame ketens voor de markt, die korter zijn en die transparantie, voedselveiligheid en kwaliteit ten goede komen.”

Duurzame varkensconcepten

Eind september neemt Vion ook zijn vernieuwde slachterij in Groenlo in gebruik. Op deze locatie, die het bedrijf voor zo’n € 4 mln liet verbouwen, slacht Vion vanaf dit najaar alle varkens van de duurzame marktconcepten Good Farming Star en van het biologische concept De Groene Weg. 

Bron: Vion | Foto: bertknot, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)