19-07-2016 13:32 | Door: Chris Thijssen

De Barry Callebaut Groep, een van de grootste chocoladefabrikanten ter wereld, en Tony’s Chocolonely slaan de handen ineen om chocolade te maken van volledig traceerbare duurzame cacao.

Als onderdeel van de samenwerking installeert Barry Callebaut een nieuwe cacaobotertank om voor Tony’s Chocolonely cacaoboter te verwerken van traceerbare cacaobonen. Deze bonen worden rechtstreeks ingekocht bij de partnercoöperaties van Tony’s Chocolonely in Ivoorkust.

Deze coöperaties krijgen volgens Tony’s Chocolonely niet alleen een eerlijk loon, maar worden ook gestimuleerd om cacao op milieuvriendelijke wijze te produceren.

Duurzame cacao
 

Foto: De cacaobotertank van Tony's Chocolonely bij Barry Callebaut.

Traceerbare cacaoboter

Barry Callebaut maakt al sinds 2005 Fairtrade-cacaomassa voor Tony’s Chocolonely van bonen afkomstig van partnercoöperaties van het Amsterdamse bedrijf. Vanaf 2013 werd de cacaomassa gemaakt met traceerbare cacaobonen en vanaf november zijn ook de bonen voor cacaoboter volledig traceerbaar.

De twee chocoladeproducenten willen de traceerbare cacao verwerken op een manier die schaalbaar is en dus navolgbaar voor de hele chocolade-industrie.

Duurzame cacao

“We hebben van duurzame cacao een van onze vier strategische pijlers gemaakt”, zegt Antonie de Saint-Affrique, CEO van Barry Callebaut, in een persbericht. “Daarmee willen we strijden voor de ontwikkeling van een volledig duurzame chocoladewaardeketen. De samenwerking met Tony’s Chocolonely is een mijlpaal in onze inspanningen om volledig duurzame producten te leveren aan onze klanten.”

Volgens Eva Gouwens, first lady of chocolate van Tony’s Chocolonely, is de missie van het Amsterdamse bedrijf om 100 procent slaafvrij de norm in chocolade te maken. Dat doet de producent met een model gebaseerd op vijf samenwerkingsprincipes.

‘Slaafvrij de norm’

“Onze cacaobonen worden rechtstreeks ingekocht bij onze partnercoöperaties en we volgen de bonen in de gehele keten, we betalen een hogere prijs, we investeren in langetermijnrelaties met cacaoboeren, we versterken hun organisaties en werken met hen samen om de kwaliteit en productiviteit te verhogen”, aldus Gouwens.

We zijn trots dat nu alle cacaobonen in de chocolade van Tony’s Chocolonely volledig traceerbaar worden en zijn ingekocht bij onze partnercoöperaties met wie we een langetermijnrelatie hebben. Het is mogelijk. Dus we nodigen de rest van de chocolade-industrie uit om mee te doen om chocolade 100 procent slaafvrij te maken.”

Bron: Tony’s Chocolonely | Header-foto: Bodo, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven), In tekst-foto: Tony’s Chocolonely (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)