21-07-2016 09:41 | Door: Chris Thijssen

Ford onderzoekt samen met tequilaproducent Jose Cuervo het gebruik van het restproduct van de agaveplant als basis voor de ontwikkeling van duurzame bioplastics.

Ford en de Mexicaanse producent Jose Cuervo testen het materiaal voor de productie van onderdelen voor het interieur en exterieur van de auto, zoals bedrading, airconditioning en afvalbakjes. Als het lukt om het materiaal te verwerken tot duurzaam composiet, denken de bedrijven een gewichtsbesparing en een lager energiegebruik van auto's te realiseren.   

“Bij Ford streven we ernaar onze milieu-impact te reduceren”, zegt Debbie Mielewski, senior technical leader, sustainability research department van Ford, in een persbericht. “Als voorloper op het gebied van duurzaamheid ontwikkelen we nieuwe technologieën om restmaterialen en -vezels efficiënt te gebruiken, terwijl we het gebruik van petrochemische producten verminderen om onze voertuigen lichter te maken voor het gewenste brandstofverbruik.”  

Nieuwe duurzaamheidsstrategie

Jose Cuervo verbouwt de agaveplant voor de productie van tequila. Na oogsten wordt het hart van de plant geroosterd en vermalen, waarna zijn sappen worden geëxtraheerd voor destillatie.

Normaal gesproken gebruikt Jose Cuervo de overblijvende agavevezels als compost voor zijn land. Als onderdeel van zijn bredere duurzaamheidsstrategie slaat de tequilaproducent nu de handen ineen met Ford.   

“We hadden nooit verwacht dat de honderden agaveplanten die we als familiebedrijf verbouwden, uiteindelijk zouden uitgroeien tot miljoenen”, zegt Sonia Espinola, director of heritage van Cuervo Foundation. “De samenwerking met Ford brengt twee grote bedrijven samen voor de ontwikkeling van innovatieve en duurzame materialen.”

Duurzaam handschoenenkastje

Ford heeft naar eigen zeggen al ervaring met het gebruik van agavevezels. Zo ontwikkelde de fabrikant enkele jaren geleden een prototype van een handschoenenkastje gemaakt van sisal, dat wordt gewonnen uit de bladeren van agaveplanten. Door samen te werken met Jose Cuervo zegt Ford een stap verder te gaan door het restmateriaal duurzaam in te kopen.

“Een reguliere auto bevat ongeveer 180 kilo plastic”, zegt Mielewski. “Het is onze taak om de juiste plaats voor een duurzaam composiet als dit te vinden om onze impact op de planeet te verminderen. Dit werk zou in verschillende industrieën een grote impact kunnen hebben.”

Bron: Ford | Foto: Ford (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)