25-07-2016 18:09 | Door: Chris Thijssen

Scherpenhuizen, een Eindhovense groothandel in groenten en fruit, is gestart met de bouw van zijn nieuwe distributiecentrum (dc). Voor het pand ambieert de groothandel een Breeam Outstanding-certificering.

Dat meldt AGF.nl. Het dc, dat op het industrieterrein Acht-Noord in Eindhoven wordt gebouwd, krijgt een totale vloeroppervlakte van 40.000 vierkante meter.

Het nieuwe dc wordt volledig LED-verlicht en krijgt geen gasaansluiting. De koeling draait op zonnepanelen, waardoor het gebouw volgens Scherpenhuizen het grootste deel van het jaar zelfvoorzienend kan zijn.

Duurzaam distributiecentrum

De hoogwaardige restwarmte uit de koeling wordt gebruikt om de benodigde energie voor de krattenwasserij te leveren. De laagwaardige restwarmte wordt ingezet voor de verwarming van het kantoor, dat daardoor CO2-neutraal moet worden.

Met deze duurzame maatregelen hoopt Scherpenhuizen een Breeam Outstanding-score te ontvangen, de hoogst haalbare duurzaamheidscertificering van de Dutch Green Building Council.

Maatschappelijk ondernemen

“Bij Scherpenhuizen praat men er niet altijd veel over, maar doet men”, zegt directeur Martin Scherpenhuizen tegen AGF.nl. “Slim werken is verstandig kijken naar je kosten, dat doen we vanuit een duurzame en sociale gedachte. Energiezuinig en maatschappelijk ondernemen. We investeren nu iets meer, maar wel met een acceptabele terugverdientijd.”

Naar verwachting wordt het dc in februari 2017 opgeleverd.

Bron: AGF.nl | Foto: public domain