04-08-2016 07:50 | Door: Chris Thijssen

De Australische start-up Naturo Technologies heeft een techniek ontwikkeld die gesneden en gepureerde avocado minimaal tien dagen vers houdt.

Dat schrijft The Guardian. De start-up ontwikkelde de machine Natavo Zero, die het enzym uitschakelt dat er voor zorgt dat avocado’s na blootstelling aan zuurstof bruin worden. Dat doet de machine met behulp van door stoom gegenereerde drukfluctuaties. Dit proces doodt ook eventueel aanwezige schadelijke insecten.

De Natavo Zero kan circa vierduizend avocado’s per uur verwerken. Het eindproduct heeft dan geen toevoegingen, conserveermiddelen of verwerkingshulpmiddelen meer nodig, stelt Naturo Technologies.

Voedselverspilling tegengaan

Door avocado's langer houdbaar te maken, kan voedselverspilling worden teruggedrongen, stelt Naturo Technologies. “Het feit dat meer dan 35 procent van het op aarde geproduceerde voedsel wordt verspild – vanaf het moment van oogsten totdat het onze lichamen bereikt – is onacceptabel”, zegt het bedrijf tegen Metro UK.

Het bedrijf richt zich nu op grootschalige avocadoverwerkers, maar zegt dat het niet onmogelijk is om een vergelijkbare houdbaarheidsmachine op termijn ook op de consumentenmarkt te introduceren.

Bekijk hier hoe het rijpingsproces van een door de Natavo Zero behandelde avocado verloopt ten opzichte van een reguliere avocado:

Bron: The Guardian, Metro | Foto: public domain