25-08-2016 09:05 | Door: Fitria Jelyta

Een Italiaanse chef heeft in Rio een restaurant opgericht dat driegangenmaaltijden bereidt uit de etensresten van Olympische atleten. Dit moet voedselverspilling tegengaan.

Dat schrijft Huffington Post. De chef Massimo Bottura, die in de Italiaanse plaats Modena een restaurant met drie Michelin-sterren heeft, richtte het restaurant RefettoRio op. In dit restaurant maakt de chef driegangenmaaltijden van etensresten, die hij vervolgens aan minderbedeelden in Rio serveert. Bottura heeft voor RefettoRio een verlaten gebouw in Lapa, het centrum van Rio, binnen twee maanden getransformeerd tot restaurant.

Volgens de oprichter van RefettoRio zou het Olympische dorp tot 12 ton aan voedsel binnen zestien dagen hebben verspild. Door gebruik te maken van het dagelijkse overschot aan ingrediënten in het Olympische dorp en het voedseloverschot van de sponsoren en supermarkten, verwachtte de chef aan het begin van de Spelen tot 19.000 maaltijden van etensresten te kunnen klaarmaken.

Voedselverspilling aanpakken

Met dit initiatief zegt Bottura het bewustzijn in de dagelijkse voedselconsumptie te vergroten. Daarnaast ziet de Italiaanse chef het restaurant niet als een liefdadigheidsinitiatief, maar een cultureel project, waarin de gevolgen van voedselverspilling worden aangepakt.

RefettoRio gaat na afloop van de Olympische Spelen door met het tegengaan van voedselverspilling door voedseloverschotten van lokale restaurants en supermarkten, die anders in de stortplaats belanden of worden verbrand, in te zetten voor het bereiden van de driegangenmenu’s. Hiervoor huren de initiatiefnemers het verlaten gebouw in Lapa gedurende tien jaar. 

Bron: Huffington Post | Foto: jbloom via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)