27-08-2016 10:05 | Door: Fitria Jelyta

De Amerikaanse start-up Evaptainers heeft een koelsysteem ontwikkeld, dat geen gebruikmaakt van stroom. Hiermee wil het bedrijf voedselverspilling aanpakken in gebieden met weinig toegang tot elektriciteit.

Dat schrijft de MIT Technology Review. De zogeheten Evaptainer van de gelijknamige start-up is een koelbox die op basis van verdampingskoeling voedingsmiddelen langer houdbaar maakt. Het systeem is gebaseerd op een koeltechniek waarbij twee terracottapotten op elkaar worden gestapeld met zand tussen de twee potten. In de tussenruimte wordt water toegevoegd, dat vervolgens verdampt en de binnenste terracottapot koel houdt.

Voedselverspilling tegengaan

De start-up heeft de Evaptainer voorzien van een semi-doorlatende buitenlaag en een laag die de voedingsmiddelen moet beschermen tegen water. In plaats van terracotta potten gebruikt Evaptainer een zachte rubberen kuip waarin het eten wordt bewaard en een opvouwbare huishouding die gemakkelijk kan worden vervoerd. De koelbox kan tot 60 liter aan voedingsmiddelen bewaren.

Volgens het spin-offbedrijf van het Massachusetts Institute of Technology heeft de Evaptainer geen stroom nodig om eten langer vers te houden. Gebruikers hoeven het systeem enkel om de twee dagen voorzien van een liter water om de koeltechniek te laten werken. Daarmee zegt Evaptainer voedselverspilling in ontwikkelingsgebieden tegen te gaan.

Zo is het systeem succesvol getest in plattelandsgebieden in Marokko. De Evaptainer kost $ 25. Later dit jaar wil het bedrijf tweehonderd tot vijfhonderd van de koelboxen in het land beschikbaar stellen. Volgens Spencer Taylor, CEO van Evaptainer, moeten de kosten van het systeem echter wel omlaag om de duurzame koeltechniek grootschalig beschikbaar te stellen aan de beoogde doelgroepen.

Bekijk hieronder hoe de Evaptainer werkt:

Energiezuinige koeltechniek

In Nederland heeft de start-up Coolfinity een duurzame koelingstechnologie ontwikkeld om zelfs bij langdurige stroomuitvallen medicijnen en voedsel op de gewenste temperatuur te behouden. De Coolfinity is een koelkast van 600 liter die is voorzien van een thermische batterij, die stroomuitvallen van 12 tot 20 uur weerstaat en tegelijkertijd medicijnen en voedsel 24 uur lang koel houdt.

De koelingstechnologie van de Coolfinity vriest 50 kilo water om vervolgens te gebruiken als een batterij die de koeling langzaam loslaat. In mei van dit jaar is de start-up genomineerd voor de Accenture Innovation Awards 2016. Deze jaarlijks terugkerende innovatiewedstrijd is bedoeld om de meest innovatieve Nederlandse producten, diensten en concepten te belonen. 

Bron: MIT Technology Review, Evaptainer | Foto: Evaptainer (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)