06-09-2016 18:25 | Door: Chris Thijssen

PepsiCo, in Nederland onder meer verantwoordelijk voor de merken Lay’s en Smith’s, treft verschillende maatregelen om voedselverspilling bij de productie van chips te voorkomen. 

Dat schrijft het Reformatorisch Dagblad (RD). Volgens Japo Ouwerkerk, directeur Public Affairs & Communicatie bij PepsiCo, is de verspilling van het bedrijf tijdens de productie van chips ‘minimaal’. Dat begint al bij de aardappels, zegt hij in een interview met het RD.

Zo ontwikkelde het bedrijf samen met telers een uniek aardappelras, de VR808. Deze grote en ovale aardappel is volgens Ouwerkerk ideaal voor het maken van chips. “Je kunt er mooie plakjes van snijden en er is weinig restafval bij het schillen. Onze machines schillen daarnaast ook nog eens heel dun”, zegt hij tegen het RD.

“Een bijkomend voordeel van het aardappelras is het lage watergehalte, wat ervoor zorgt dat er bij het bakken minder CO2 vrijkomt.”

Duurzame aardappel

PepsiCo investeert daarnaast met de aardappeltelers in technologie om voedselverspilling tegen te gaan. Zo ontwikkelde het bedrijf hightechapparatuur, waarmee telers de vochtigheid op de akkers in de gaten houden, zodat ze alleen op de juiste momenten sproeien. “Op die manier is de opbrengst zo groot mogelijk en de kwaliteit van de aardappel het best. Je hoeft dan weinig weg te gooien”, zegt Ouwerkerk tegen de krant.

Bij het verwerken van aardappels in de fabriek blijven echter onvermijdelijke voedselresten over, zoals schillen en zetmeel. Samen met chips, die tijdens de verwerking en het bakken vanwege een afwijking worden afgekeurd, krijgen de schillen en het zetmeel een nieuw leven in de diervoederindustrie. Het afvalwater met productieresten wordt daarnaast vergist tot biogas.

Bron: Reformatorisch Dagblad | Foto: public domain