08-09-2016 12:18 | Door: Chris Thijssen

Delhaize start op een van zijn supermarkten in België een proef met een groentetuin op het dak. De biologische oogst van de daktuin wordt rechtstreeks verkocht in de supermarkt zelf.

Dat schrijft vakblad Gondola. De groentetuin wordt vanaf 2017 als proefproject op het dak van de Delhaize-supermarkt Boondael in Elsene in gebruik genomen. De 320 vierkante meter grote daktuin wordt voor de helft overdekt. De andere helft wordt bedekt door een serre, waardoor de supermarkt naar eigen zeggen het hele jaar door groenten kan telen.

De kerstomaten, sla en aubergine die op het dak worden geteeld, worden rechtstreeks in de Boondael-supermarkt verkocht. Hoe groot de volumes zullen zijn, kan Delhaize nog niet inschatten.

Volgens de supermarktketen voldoen de groenten aan de voorwaarden voor biologische teelt. Omdat de gewassen op het dak worden geteeld in plaats van in de volle grond, kunnen ze dit label echter niet dragen. De verkoopprijs van de producten zal dan ook wat lager zijn dan die van producten die wel het biologische keurmerk dragen.

Duurzame en lokale producten

“Ik ben zeer trots dat ik dit innovatieve concept mag voorstellen”, zegt Denis Knoops, CEO van Delhaize België en Luxemburg, tegen Gondola. “Delhaize wil meer dan ooit inzetten op duurzame en lokale producten. Met deze primeur in de Belgische retail willen we onze voortrekkersrol nogmaals bevestigen.”

Voor de ontwikkeling en het beheer van de daktuin werkt Delhaize samen met specialisten op het vlak van daktuinen en stadstuinbouw. Doel is met het proefproject de mogelijkheden van urban farming te onderzoeken. Daarnaast wil Delhaize medewerkers en buurtbewoners betrekken bij het beheer van de stadstuin en scholen en geïnteresseerden rondleiden.

Bron: Gondola | Foto: normanack, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)