20-09-2016 16:36 | Door: Chris Thijssen

De eigenaar van het fruitbedrijf Leon van Welie uit Stevensbeek maakt likeur van ‘lelijk’ fruit. Zo voorkomt hij dat 20 procent van zijn oogst wordt weggegooid.

Dat schrijft het Cuijks Weekblad. Fruitboer Leon van Welie, eigenaar van het gelijknamige fruitbedrijf, teelt jaarlijks 400 ton fruit in het Noord-Brabantse Stevensbeek. Voorheen moest de teler circa 20 procent van zijn oogst weggooien, omdat de producten niet mooi genoeg waren voor verkoop, zoals gebutst fruit.

“Het ging mij steeds meer tegenstaan, er moest toch wat op te verzinnen zijn”, zegt Van Welie tegen het weekblad. Toen zijn vader op het idee kwam om van het ‘afvalfruit’ likeur te stoken, startte zijn zoon met een stage in een Duitse stokerij.

Duurzame likeur

Inmiddels worden de eerste likeuren verkocht. Voor de productie van de dranken zet Van Welie suiker uit het fruit in fermentatievaten om in alcohol. In de vaten past circa 1.000 liter, dat na een maand in een ketel wordt gepomp. Vervolgens haalt de fruitteler 85 procent zuivere appelalcohol uit de moes.

Omdat hij met puur fruit werkt, hoeft Van Welie, afgezien van ‘wat suiker’, naar eigen zeggen geen kleur-, geur- of smaakstoffen te gebruiken.

Door ongewild fruit te verwerken tot nieuwe producten, zoals likeur, gaat Van Welie voedselverspilling en afvalproductie tegen. Voor zijn duurzame productie ontving hij daarom € 100.000 subsidie van de provincie Noord-Brabant.  

Bron: Cuijks Weekblad | Foto: public domain