03-10-2016 13:30 | Door: Chris Thijssen

Samenwerking binnen de keten is een voorwaarde voor sterke en duurzame voedingsketens in de toekomst.

Dat zei Cees Veerman, voorzitter van de werkgroep Agrarische Markten en oud-minister van Landbouw, vrijdag tijdens het symposium Voedingsketens van de toekomst, georganiseerd door Vion. Volgens Veerman moeten voedingsketens op een duurzame manier produceren en laten zien hoe ze dat doen, om in te spelen op de veranderende markt en consument, meldt Vion in een persbericht.

“Samenwerken is de enige manier om echt iets voor elkaar te krijgen. In de komende jaren zullen we een veel sterkere verbinding tussen vraag en aanbod zien ontstaan”, stelde de oud-minister. “Transparantie, openheid en eerlijke prijzen zijn sleutelwoorden, net als samenwerken met maatschappelijke partijen, zoals de NGO’s.”

Duurzame en sterke voedingsketen

Ook Vion-CEO Francis Kint onderstreepte tijdens het symposium het belang van samenwerking. “De voedingsketen van de toekomst is vraaggestuurd. Dat vraagt commitment van alle partijen, van retail tot agrarisch ondernemer. Je kant niet ‘soms’ in een keten deelnemen, leveringsplicht en afnameplicht zijn onvermijdelijk. Juist die samenwerking, op een eerlijke en open manier, maakt een keten sterk.”

Tijdens het symposium was ook trendwatcher Adjiedj Bakkas aanwezig. Die adviseerde partijen in de voedingsketen om voor samenwerking verder te kijken dan de gebruikelijke partners.

“Zoek nieuwe bondgenoten in andere sectoren, van ICT en de zorg tot de financiële wereld om gebruik te maken van nieuwe technologieën en in te spelen op de veranderende markten. De top van de markt wordt steeds belangrijker: een hoge kwaliteit en een vertrouwde toekomst. Transparantie is een must”, aldus Bakkas.

Duurzaamheidsconcepten

Vion organiseerde het symposium over de toekomst van voedingsketens tijdens de officiële opening van de vernieuwde productlocatie in Groenlo. Deze fabriek werd de afgelopen maanden verbouwd om plaats te bieden aan de activiteiten binnen de duurzaamheidsconcepten Good Farming Star en biologisch van Vion.

Bron: Vion | Foto: Header-foto: public domain, In tekst-foto: Vion