17-03-2017 07:14 | Door: Chris Thijssen

De Duitse supermarktketen Rewe neemt in Berlijn een aquaponics-systeem in gebruik voor het kweken van basilicum en baars. Dat moet transporten verminderen en de keten verkorten.

Voor het kweken van de kruiden en vis werkt Rewe samen met de Duitse start-up ECF Farmsystems, dat midden in Berlijn met het aquaponics-systeem werkt. Aquaponics is een systeem waarbij gewassen en vis in symbiose met elkaar worden gekweekt (zie onderstaande infographic).

Download hier de infographic

Duurzame tuinbouw

In het systeem wordt het afval dat door de vissen wordt geproduceerd, door bacteriën omgezet in voedingsstoffen voor de gewassen. De planten nemen deze nutriënten op en filteren zo het afval uit het water. Het schone water gaat weer terug naar de vissen, die het hergebruiken. Zo blijft de cirkel in het semi-gesloten systeem doorgaan.

Doordat het water wordt hergebruikt, is fors minder water nodig dan wordt gebruikt in de traditionele land- en tuinbouw. Door het semigesloten systeem en optimale teeltomstandigheden, zijn er bovendien geen pesticiden of antibiotica nodig.

aquaponics rewe

Minder transport

Zowel de baars als de basilicum is verkrijgbaar in diverse Rewe-winkels in Berlijn, Brandenburg en Mecklenburg-Vorpommen. Door de kruiden en vis lokaal te kweken, wil Rewe de keten verkorten. Dat leidt volgens de supermarktketen onder meer tot minder transportkilometers en versere producten.

Daarnaast maken de korte transportafstanden het gebruik van plastic irrigatieverpakkingen, die normaal gesproken worden gebruikt om de basilicum tijdens transporten vers te houden, overbodig. Volgens Rewe kan de supermarktketen daardoor jaarlijks 6 ton plastic afval voorkomen.

Lees ook:

Bron: Rewe | Foto: ECF Farmsystems, via Rewe