19-03-2017 10:01 | Door: Chris Thijssen

De Amerikaanse start-up Memphis Meats claimt ’s werelds eerste kipreepjes te hebben ‘gekweekt’. Daarmee wil de onderneming een duurzaam alternatief bieden voor conventioneel vlees.

Dat meldt de start-up op zijn website. De kipreepjes zijn gemaakt op basis van dierlijke cellen, die in een lab worden ‘opgekweekt’ tot grotere stukken vlees. Er hoeft echter geen dier voor te worden geslacht. Eerder wist Memphis Meats op deze manier ook al een gehaktbal uit het lab te maken.

Duurzaam vlees

Met het kweekvlees wil de start-up naar eigen zeggen een alternatief bieden voor vlees afkomstig uit de veehouderij, waarbij volgens Memphis Meats sprake is van milieudegradatie, dierenwelzijnsproblemen en gezondheidsrisico’s.

Het kweken van vlees in het lab heeft dan ook grote milieuvoordelen ten opzichte van de veehouderij, stelt de start-up. Zo gaat de productie van ‘lab-vlees’ gepaard met tot 90 procent minder land- en watergebruik en broeikasgasemissies dan conventionele vleesproductie. 

Het duurt waarschijnlijk nog wel even voordat de kweek-kip op ieders bord ligt. Het ‘vlees’ kost nu nog zo’n $ 18.000 per kilo, schrijft MIT Technology Review.

Hamburger uit het lab

Ook de Nederlandse wetenschapper Mark Post werkt aan de ontwikkeling van kweekvlees. Met zijn bedrijf MosaMeat hoopt hij in 2020 een betaalbare hamburger uit het lab op de markt te brengen. Twee jaar geleden kostte de productie van Posts kweekburger nog zo’n € 250.000.

Bron: Memphis Meats, MIT Technology Review | Foto: Shutterstock.com