18-04-2017 10:21 | Door: Chris Thijssen

Heineken gebruikt voortaan biogas voor zijn stookketels in de brouwerij in Den Bosch. Het biogas wordt geproduceerd door slib van een nabijgelegen rioolwaterzuiveringsinstallatie van waterschap Aa en Maas te vergisten.

Dat schrijft Omroep Brabant. Waterschap Aa en Maas haalt biogas uit het rioolwater van Den Bosch en nabijgelegen plaatsen. Na het zuiveren van dit water, blijft er rioolslib over, dat in een tank wordt vergist tot biogas.

Duurzame brouwerij

De gasleiding van het waterschap werd vorige week gekoppeld aan die van de Heineken-brouwerij in Den Bosch. Het eerste gas kan over enkele weken naar de brouwerij worden getransporteerd. Dat gaat volgens Omroep Brabant via een leidingsysteem van ruim 2 kilometer lang, dat onder de A59 en de rivier de Dieze naar het terrein van Heineken loopt.

Op het terrein van Heineken loopt het gas in een stoomketel van het ketelhuis, waar de biervaten zich bevinden. In de Heineken-brouwerij in Zoeterwoude wordt biogas al langer op deze manier ingezet.

Biogas

Het biogas dat uit het slib van Aa en Maas ontstaat gaat voor het grootste deel naar de Heineken-brouwerij. Het overige deel, 10 procent, wordt gebruikt voor de vuilniswagens van de reinigingsdienst in Den Bosch.

Onlangs was Jam-Willem Vosmeer, Corporate Social Responsibility manager bij Heineken, te gast in een uitzending van DuurzaamBV Radio. Volgens de CSR-manager gaan duurzaamheid en business hand in hand. Luister het gesprek terug via deze podcast:

 

Bron: Omroep Brabant | Foto: Twin Design / Shutterstock.com