04-08-2017 09:30 | Door: Chris Thijssen

De vleesconsumptie in Nederland blijft dalen. Waar Nederlanders in 2011 nog gemiddeld 5,7 dagen per week vlees aten, is dat nu 4,8 dagen per week. In de horeca nam de consumptie van vlees echter iets toe.

Dat blijkt uit de Vegamonitor van Natuur & Milieu, uitgevoerd door Panelwizard. Van de 1.051 ondervraagde Nederlanders zegt 61 procent zich bewust te zijn van de impact van de vleesproductie op het milieu.

Minder vaak vlees eten draagt dan ook bij aan een verlaging van die impact, stelt Talitha Koek, woordvoerder van Natuur & Milieu. De organisatie voert sinds 2011 campagne om voor een afname van de vleesconsumptie. “De productie van vlees heeft een enorme impact op het milieu. Eén dag per week minder vlees eten, staat gelijk aan 1 miljoen minder auto’s op de weg”, aldus Koek.

Meer vlees in horeca

Ondanks dat Nederlanders in het dagelijks leven minder vlees eten, wordt in de horeca juist meer vlees geconsumeerd. Zo bestelt 70 procent van de ondervraagden bij het uiteten gaan een stukje vlees of kip. Dit percentage ligt nog iets hoger dan vorig jaar, stelt Natuur & Milieu. Daarnaast vindt 36 procent dat het aanbod van vegetarische gerechten in restaurants te beperkt is. 34 procent zou meer keuze willen.

Stalbranden veehouderij

Uit de Vegamonitor blijkt verder dat 41 procent van 611 ondervraagde Nederlanders minder vlees eet sinds recente misstanden in de veehouderij, zoals de stalbrand in Erichem, meldt Natuur & Milieu. Zo is 66 procent van de respondenten bereid om (nog) minder vlees te eten als dit helpt om stalbranden en andere misstanden te voorkomen.

Daarnaast vindt 88 procent dat de overheid meer aandacht moet besteden aan dierenwelzijn bij slachthuizen en grote koeien- en varkensstallen.

Bron: Natuur & Milieu | Foto: Shutterstock.com