08-08-2017 07:17 | Door: Chris Thijssen

Ruim 24 partijen, waaronder supermarktketens, aardappeltelers- en kwekers en brancheorganisaties ondertekenen vandaag een convenant voor de versnelde transitie naar ziekteresistente biologische aardappelrassen.

Aanleiding voor het convenant is de grote schade die de aardappelziekte phytophtora in 2016 aanrichtte in de biologische aardappelteelt. Hierop nam ketenorganisatie Bionext het initiatief om met alle betrokken partijen te werken aan een duurzame oplossing.

Ziekteresistente aardappelen

Om nieuwe grote schade door phytophthora te voorkomen, is volgens de ketenorganisatie een groei van ziekteresistente aardappelrassen gewenst. Er zijn door de biologische sector al nieuwe biologische aardappelrassen ontwikkeld, die veel beter bestand zijn tegen de schimmelziekte.

Zo zijn er momenteel zes phytophthora-resistente rassen beschikbaar. Dit aantal groeit de komende jaren naar verwachting tot tien à twaalf rassen.

Stapsgewijs opschalen

Aardappeltelers die samenwerken in Bioplant en een aantal retailers, waaronder Ekoplaza, Natuurwinkel, Odin, Albert Heijn en Jumbo, hebben met elkaar afgesproken deze rassen voorrang te geven. Zo is het volgens Bionext mogelijk om stapsgewijs op te schalen tot 100 procent aan phytophthora-resistente biologische aardappels in 2020.

Bron: Bionext | Foto: Bionext