07-08-2017 09:46 | Door: Chris Thijssen

Koppert Cress, kweker van microcressen, heeft het dak van zijn bedrijfspand getransformeerd tot een zogenaamd ‘Energiedak’. Daarmee kan de kweker in de zomer warmte oogsten die in de winter wordt gebruikt om de kas te verwarmen.

Het Energiedak bevat 1.582 zonnecollectoren. Ze vormen een aanvulling op het gebruik van ondergrondse warmte- en koudeopslag (WKO) door Koppert Cress. In de zomer koelt het bedrijf de kas voor klimaatbeheersing en warmteproductie. Deze warmte wordt op 170 meter diepte in de grond onder het bedrijf geïnjecteerd.

Duurzame warmte

De nieuwe zonnecollectoren verwarmen het water dat is gebruikt voor het koelen van de kas extra voordat het in de bronnen onder de grond wordt geïnjecteerd. In plaats van 18 tot 23 graden, heeft het water hierdoor een temperatuur van circa 45 graden wanneer het de grond in gaat.

Dankzij een Green Deal met de Rijksoverheid heeft de microcressen-kweker toestemming om water met een temperatuur van 40 graden Celsius op te slaan, in plaats van de standaard toegestane temperatuur van 25 graden. Zo kan het bedrijf zijn bronnen efficiënter benutten.

Bekijk hier hoe het Energiedak werkt:

Lees ook:

Koppert Cress wint Koning Willem I voor duurzaam ondernemen

Bron: Koppert Cress | Foto: Rich Roberts, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)