10-08-2017 07:52 | Door: Chris Thijssen

Een deel van de Pyhäsalmi-mijn in het Finse plaatsje Pyhäjärvi doet sinds kort dienst als ondergrondse tuinbouwlocatie. Doel is onder meer de ontwikkeling van jaarronde, duurzame productie.  

De mijn is met een diepte van 1.444 meter de diepste metaalmijn van Europa. Over circa twee jaar wordt de metaalwinning naar verwachting beëindigd. Om een nieuwe bestemming voor de mijn te ontwikkelen, wordt een pilot met duurzame teelt uitgevoerd.

Zo bevindt zich op 660 meter diepte een omgeving waarin gewassen onder gecontroleerde omstandigheden kunnen groeien. Op deze diepte is het hele jaar door sprake van een stabiele temperatuur, tussen de 18 en 20 graden Celsius.

Duurzame teelt

Sinds juli testen publieke en private partijen er de teelt van aardappelen en brandnetels. De gewassen, die in een ruimte van 75 vierkante meter groot groeien, worden belicht met LED-groeilampen van de Finse firma Valoya.

Daarnaast wordt hydroponics toegepast, een methode waarbij planten in het water staan waar voedingsstoffen aan worden toegevoegd. De planten nemen in elk groeistadium de juiste hoeveelheid nutriënten op. Daarnaast is het gebruik van bestrijdingsmiddelen overbodig.

Doel van het project is de realisatie van jaarronde aanvoer van plantaardige materialen met uniforme kwaliteit. Het project loopt in ieder geval tot eind 2018. Tijdens de uitvoering van het project werken de betrokken partijen ook aan de ontwikkeling van vervolgstappen.

Energieopslag

Ook in Duitsland krijgt een mijn een tweede leven. De Prosper-Haniel kolenmijn in de Duitse staat Noordrijn-Westfalen wordt ingericht als een waterkrachtreservoir, dat fungeert als een opslagbatterij. De opslagfaciliteit krijgt genoeg capaciteit voor de energievoorziening van 400.000 huishoudens.

Bron: Valoya, Callio | Foto: Tila Monto, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)