23-08-2017 14:52 | Door: Chris Thijssen

Wetenschappers van de Duitse Martin Luther University Halle-Wittenberg (MLU) hebben een melkcapsule ontwikkeld waarvan de coating oplost wanneer de capsule in een warme drank wordt geplaatst. Daardoor is er geen sprake van verpakkingsafval.

De onderzoekers vergelijken de oplosbare melkcapsules met suikerklontjes die zijn gevuld met melk. Zo vormt een kristallen korst een verpakking om de capsules.  

De productie van de capsules gaat als volgt: eerst wordt een oplossing van melk en suiker of een andere zoetstof in een mal geplaatst. Wanneer de oplossing afkoelt, beweegt de suiker naar de rand van de vloeistof en worden kristallen gevormd. De melk-suikeroplossing vult vervolgens de rest van de vorm op. Wanneer de capsule in een warme vloeistof, zoals koffie, wordt geplaatst, lost deze op.

Suikervrije versie

De capsules kunnen worden geproduceerd in verschillende vormen. Wanneer de melk is ingekapseld kan die ten minste drie weken worden bewaard op kamertemperatuur. Momenteel zijn er twee opties voor de melkcontainers: gezoet en licht gezoet. De onderzoekers werken nog aan de ontwikkeling van een ongezoete, suikervrije versie.

Het proces kan daarnaast worden gebruikt voor de productie van fruitcapsules, stellen zij.

Minder verpakkingen

Joachim Ulrich van MLU gelooft dat het nieuwe product veel potentiële applicaties heeft. “De capsules kunnen bijvoorbeeld de kleine, onpraktische koffiemelkverpakkingen vervangen die in grote hoeveelheden worden gebruikt tijdens conferenties en in vliegtuigen”, zegt Ulrich in een persbericht.

De wetenschappers registreerden in 2015 al een patent voor het proces. Voordat de melkcapsules op de markt komen, moet echter nog worden getoetst of de capsules voldoen aan alle wettelijke eisen.

Bron: Martin Luther University Halle-Wittenberg | Foto: Shutterstock.com