30-08-2017 12:42 | Door: Chris Thijssen

Kempen Insect Valley is van start gegaan. Hierin gaan bedrijven, universiteiten en hogescholen samenwerken om insecten te verwerken tot voedsel, veevoer en toepassing voor de chemie-, farmacie- en cosmeticasector.  

De Kempen Insect Valley is een initiatief van insectenkwekerij Millibeter, Voka-Kvk Kempen, hogeschool Thomas More, KU Leuven en onderzoeksinstituut Vito, met ondersteuning van Innovatiecentrum Antwerpen. In het cluster gaan verschillende bedrijven en kennisinstellingen het gebruik van insecten als grondstof in veevoer en andere toepassingen onderzoeken en testen in pilotinstallaties.

Biobased economie

Twee projecten van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (Efro) moeten daaraan bijdragen. Het project ‘Kempen Insect Cluster’, uitgevoerd door Voka-Kvk Kempen en Millibeter, is een open co-creatieplatform waar bedrijven de mogelijkheden voor insecten-bioconversie onderzoeken en samen nieuwe producten en diensten ontwikkelen.

“We zijn ervan overtuigd dat insecten beschikken over het potentieel om de basis te vormen voor een nieuwe waardeketen en we willen klaar zijn om de stap te zetten naar een nieuwe biogebaseerde economie”, zegt Renile Craps, van Voka-KvK Kempen, in een persbericht. “Met behulp van co-creatie willen we zo snel mogelijk nieuw opportuniteiten creëren in Vlaanderen en op termijn ook internationale stappen zetten.”

Pilotinstallatie insectenkweek

‘Insect Pilot Plant’ is een project van KU Leuven – Campus Geel, Thomas More Kempen en Vito. Het project heeft de opschaling van laboratorium naar een pilotinstallatie voor de kweek, oogst en bioraffinage van insecten voor ogen.

De pilotinstallatie moet enkele tientallen kilo’s insecten per dag gaan verwerken tot hoogwaardige grondstoffen. De pilot vormt de opstap naar industriële productie, waarbij tot meer dan 1 ton aan insecten per dag wordt verwerkt.

De projecten ontvingen financiële steun van Efro Vlaanderen – GTI Kempen. In totaal is ruim € 1,7 mln beschikbaar gesteld.

Bron: Vito | Foto: Shutterstock.com