31-08-2017 09:16 | Door: Chris Thijssen

Tractorfabrikant New Holland heeft tijdens de Farm Progress Show in de Verenigde Staten een Concept Tractor gepresenteerd die werkt op brandstof geproduceerd uit land- en afvalproducten.

De nieuwe Concept Tractor, een vervolg op een eerder gepresenteerd prototype, past in de visie van New Holland van een energie-onafhankelijke boerderij. Op deze boerderij staat onder meer een biovergister, die speciale gewassen, voedselafval en gewasresiduen omzet in biogas. Dit kan afval zijn afkomstig van voedselfabrieken, supermarkten en restaurants, maar ook van de eigen boerderij.

Het biogas dat wordt geproduceerd, wordt vervoerd naar een raffinagestation waar het wordt omgezet in methaan voor de aandrijving van voertuigen en machines op de boerderij.

Lagere CO2-uitstoot

Gebruik van bio-methaan als brandstof maakt de tractor volgens New Holland een stuk duurzamer vergeleken met standaard dieseltractoren. Zo produceert de op methaan rijdende Concept Tractor bij realistische veldomstandigheden minstens 10 procent minder CO2-uitstoot. De totale emissies liggen zelfs 80 procent lager.

Volgens de fabrikant worden de milieuprestaties nog beter als de tractor rijdt op bio-methaan die wordt geproduceerd van gewasresten en afval van door het landbouwbedrijf verbouwde energiegewassen. Dat zou een CO2-uitstoot van vrijwel nul opleveren.

Verder is het geluidsniveau van de motor tot 3 dBa lager, wat volgens New Holland leidt tot 50 procent minder rijgeluid.

Waterstof en propaan

New Holland werkt al langer aan de ontwikkeling van duurzame tractoren. Zo kwam het bedrijf in 2009 met het eerste op waterstof werkende tractorconcept: NH2. In 2012 lanceerde de fabrikant het eerste werkende tractor-prototype op propaan. Deze tractor wordt nu verder door ontwikkeld. Ook werkt het bedrijf aan een zelfrijdende tractor.

Bron: New Holland | Foto: New Holland