27-09-2017 07:03 | Door: Chris Thijssen

Tien bedrijven uit de aardappelketen, waaronder Avebe, Aviko, McCain, Lamb Weston Meijer, PepsiCo en Solynta, en twee brancheorganisaties hebben de vereniging Holland Innovative Potato (HIP) opgericht. Dat moet de positie van de aardappel als belangrijk mondiaal voedselgewas versterken.

De samenwerking moet bijdragen aan economische en maatschappelijke doelen van de deelnemende bedrijven. Dat willen de partners bereiken door pre-competitief onderzoek naar de verbetering van kwaliteit, opbrengst en efficiëntie in teelt, transport en verwerking van de aardappel te faciliteren en coördineren.

Mondiaal voedselgewas

Doel is de ontwikkeling van daadwerkelijk geïmplementeerde product- en procesinnovatie die de positie van de aardappel als belangrijk mondiaal voedselgewas verder versterkt. Op die manier verwachten de bedrijven dat de aardappelketen tegemoet kan blijven komen aan de wensen van de consument.

Naast Avebe, Aviko, McCain, Lamb Weston Meijer, PepsiCo en Solynta, zijn de bedrijven Farm Frites, Bejo, HZPC en Meijer betrokken. Daarnaast zijn de brancheorganisaties Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) en de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (VAVI) aangesloten.

Opbrengst en efficiëntie

HIP wordt opgebouwd uit bouwstenen: aparte onderzoeksprogramma’s die samen moeten leiden tot extra onderzoek naar kwaliteit, opbrengst en efficiëntie van de aardappel. Het HIP NWO-TTW-partnership is het eerste building block dat van start gaat, op basis van een oproep voor onderzoeksprojecten. Projecten kunnen tot 11 januari 2018 projecten worden ingediend.

Dit programma wordt gefinancierd door de Nederlandse Wetenschappelijke Organisatie voor Onderzoek (NWO) domein Toegepaste en technische wetenschappen (TTW), de HIP-leden en het ministerie van Economische Zaken. Het totale budget van deze eerste onderzoeksactiviteit bedraagt € 4,5 mln.

Bron: Nederlandse Aardappel Organisatie | Foto: Shutterstock.com