18-10-2017 15:00 | Door: Chris Thijssen

De Amsterdamse start-up GrowX opent op 1 november officieel zijn eerste vertical farm. De verticale boerderij in Amsterdam moet in 2025 in staat zijn om de helft van de bevolking in de hoofdstad te kunnen voorzien van duurzaam geteelde groenten.

In de metershoge kassen van de vertical farm verbouwt GrowX onder volledig gecontroleerde omstandigheden gewassen, zoals (kiem)groenten en salades. Het bedrijf draait volledig op groene energie. Met de boerderij, nu nog ter grootte van 250 vierkante meter, bedient de start-up een aantal topchefs en restaurants, zoals Hotel Pulitzer, The Hoxton, Conservatorium en Hotel Arena.

De vertical farm wordt op 1 november officieel geopend door locoburgemeester Abdeluheb Choho van Amsterdam. Ook Paul Berry, vice president of engineering van het Amerikaanse bedrijf Square Roots – opgericht door Elon Musks broer Kimbal – is aanwezig.

Duurzame voedselproductie

GrowX is een initiatief van John Apesos en scheikundig technoloog Jens Ruijg. Zij hebben als doel om in 2025 aan de helft van Amsterdam duurzame (kiem)groenten en salades te leveren. Daarvoor gaan de oprichters de vertical farm binnenkort uitbreiden naar 2.000 vierkante meter.

Naast restaurants kunnen dan ook winkels worden bediend. In 2019 hoopt de start-up zelfs uit te breiden naar 10.000 vierkante meter. Uiteindelijk willen de oprichters over de hele wereld vertical farms bouwen en inrichten.

Zij zien vertical farming als een duurzame productiemethode, omdat voedsel met behulp van deze methode lokaal kan worden geteeld, met fors minder watergebruik. Daarnaast zorgt de methode ervoor dat de ruimte in de stad optimaal wordt benut, omdat voedsel in meerdere lagen boven elkaar wordt gekweekt. Door de inzet van klimaatcontrole is het gebruik van pesticiden bovendien overbodig.

Bron: GrowX | Foto: GrowX