19-10-2017 10:21 | Door: Chris Thijssen

De Yellowtail kingfish, die Kingfish Zeeland op duurzame wijze kweekt, gaat de markt op. De kweekvis wordt reeds geserveerd in restaurants en verkocht door viswinkels.

Dat schrijft de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC).

Het nieuwe kweekgebouw is volgens PZC pas in maart 2018 klaar, maar Kingfish Zeeland kweekt de kingfish sinds dit voorjaar al in een bestaande indoorkwekerij. In grote cirkelvormige bakken zwemmen daar nu al vissen van een kilo rond.

Duurzame vis

Yellowtail kingfish is een roofvis die normaal gesproken in de Zuidelijke Oceaan bij Australië leeft. Kingfish, die verwant zou zijn aan de makreel, is met zijn stevige vlees en volle, zachte smaak, een alternatief voor tonijn.

De vis groeit bovendien snel en hoeft met de komst van deze viskwekerij niet meer vanuit Australië naar West-Europa te worden getransporteerd. Dat is duurzamer en goedkoper, stellen de oprichters in de PZC.

Hergebruik water

Kingfish Zeeland kweekt de vis in een gesloten watersysteem. Dat maakt het mogelijk om 99 procent van het water te hergebruiken. Het kleine beetje afvalwater wordt gedesinfecteerd. Het gesloten systeem vermindert daarnaast het gebruik van antibiotica.

Met de huidige werkwijze wordt per maand circa 1.000 ton kingfish geleverd aan afnemers. Om de kweek rendabel te maken, moet dat minimaal 12.000 ton worden. Na de ingebruikname van het nieuwe pand in maart, verwacht de kweker zo’n 250.000 vissen per jaar te kweken.

Bron: Provinciale Zeeuwse Courant | Foto: Shutterstock.com