11-11-2017 09:39 | Door: Chris Thijssen

Koppert Biological Systems, producent van biologische gewasbescherming en natuurlijke bestuiving, heeft een nieuwe gelformulering ontwikkeld, die biologische bestrijdingsaaltjes langer houdbaar maakt.

De zogeheten nematoden zijn microscopische aaltjes, ook wel rondwormen genoemd, die verschillende plagen in het larvenstadium kunnen bestrijden. Ze worden gebruikt in onder meer de sierteelt en voedselteelt. Daar zorgen ze voor de biologische bestrijding van bepaalde muggen, trips, vliegen, kevers en andere plagen.

Biologische bestrijding

Voorheen werden de aaltjes vóór gebruik in materiaal met klei bewaard. Koppert Biological Systems heeft dit materiaal vervangen door een gel. Dat verlengt de houdbaarheid van aaltjes tot een aantal weken. Volgens de producent is er in sommige gevallen sprake van een verlenging van zestien weken.

“Dat komt doordat de nematoden minder energie gebruiken gedurende hun winterslaap in de gelformulering. Wanneer de aaltjes op tijd worden gebruikt, voeren ze energie de taak uit waarvoor ze bedoeld zijn”, zegt Tim Bossinga, productmanager bij Koppert, in een persbericht. Volgens Bossinga laten de aaltjes geen gelresidu achter op het gewas.

Bron: Koppert Biological Systems | Foto: Shutterstock.com