10-01-2018 12:07 | Door: Chris Thijssen

Het Rotterdamse bedrijf Verstegen heeft in samenwerking met de Nederlandse start-up byFlow eetbare vullingen ontwikkeld voor een 3D-foodprinter. Dat biedt kansen voor duurzame en gezonde voeding.

De vulling voor de cartridges van de 3D-foodprinter bestaat uit verse, natuurlijke ingrediënten, schrijft het Algemeen Dagblad (AD). Zo zijn er combinaties van bietenpuree, kardemom, piment en knoflook of knolselderijpuree en macademia. De smaken zijn in samenwerking met chef-kok Jan Smink van driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle ontwikkeld.

Voedselverspilling en gezondheid

De cartridges komen naar verwachting eind februari of begin maart op de markt, schrijft het AD. Met de vullingen kan een 3D-foodprinter een gerecht of decoratie binnen 2 tot 10 minuten in de gewenste vorm printen. Dat gaat verspilling van voedsel tegen, omdat precies de gewenste hoeveelheid kan worden gebruikt.

Maar ook voor de gezondheid biedt 3D-geprint voedsel uitkomst. Zo kunnen aan de vulling voedingssupplementen worden toegevoegd. Daarnaast kan de 3D-foodprinter worden ingezet om gepersonaliseerde voeding te produceren voor mensen die bijvoorbeeld last hebben van dysfagie, ofwel slikproblemen.

Volgens het AD zijn vooralsnog vooral restaurants, cateraars, patissiers en de medische zorg geïnteresseerd in de eetbare vullingen voor de 3D-foodprinter.

Kansen 3D-foodprinters

Ook Dr. Ir. Kjeld van Bommel, senior consultant bij TNO, ziet kansen voor het 3D-printen van voeding. Zo kan het printen van maaltijden volgens hem een belangrijke rol spelen om de logistiek van de voedingssector te verduurzamen. Eten kan lokaal worden geproduceerd, waardoor kan worden bespaard op de transportkosten en op het brandstofverbruik voor het vervoer van voedingsmiddelen.

“Dit is echter nog toekomstmuziek en hangt af van hoe we de printers gaan gebruiken. Gaan we de printers op een centrale plek zetten waar veel afnemers van 3D-geprinte maaltijden en consumenten zich bevinden? Of gaan mensen de 3D-printers thuis zelf gebruiken?”, vraagt Van Bommel zich in dit interview af.

De consultant spreekt over de mogelijkheden van betaalbare 3D-foodprinters die te vergelijken zijn met koffieapparaten. “In plaats van de koffiecups of pads die mensen nu al kopen voor koffieapparaten, kunnen ze ook 3D-foodcartridges kopen voor een 3D-foodprinter die bij hun thuis staat.”

Bron: Algemeen Dagblad, DuurzaamBedrijfsleven | Foto: Adobe Stock