24-04-2015 14:34 | Door: Willemien Groot

Een internationaal consortium van chocoladefabrikanten en banken investeren $ 15 mln in de verduurzaming van de cacao-industrie in Indonesië.

In het samenwerkingsverband zitten onder meer Mars, Cargill, Nestlé, Mondelez en de Rabobank. De helft van de $ 15 mln is afkomstig van dit consortium. De andere helft is een bijdrage uit het ontwikkelingsprogramma Millennium Challenge Account van de Indonesische overheid.

Duurzame keten

Het programma Green Prosperity richt zich op de ongeveer 58.000 cacaotelers in Indonesië en de toeleveringsketen. Zij krijgen ondersteuning in de vorm van duurzame landbouwmethoden, financieel management en gezonde voeding. 

De investeringen moeten leiden tot een duurzamere cacaoketen en hogere inkomsten voor de boeren en tussenhandelaren. Het zwaartepunt ligt op het eiland Sulawesi, het derde eiland van de archipel. Het eiland levert 75 procent van de totale cacaoproductie van Indonesië. De grondstof is een van de voornaamste exportproducten.

Kleine boeren

De Zwitserse ontwikkelingsorganisatie Swisscontact, dat sinds begin jaren 70 actief is in het land, leidt het project. Dit loopt tot maart 2018.

Mars was eerder betrokken bij een duurzaam investeringsfonds met een waarde van 120 mln. Het Livelihoods Fund for Family Farming, opgezet met zuivelproducent Danone, is gericht op producenten van onder meer vanille, suiker en palmolie in Afrika, Latijns-Amerika en Azië.

Bron: Confectionery News, New Food Magazine | Foto: Sheila Herman, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)