01-05-2015 07:33 | Door: Willemien Groot

Een nano-emulsie uit de essentiële oliën van oregano blijkt een effectieve bestrijder van bacteriën. Volgens de Wayne State University kan oregano chemische middelen op termijn vervangen.

Essentiële oliën uit tijm, knoflook en oregano zijn erkende desinfecterende middelen. Toepassing in de praktijk gebeurt nauwelijks, omdat de oliën slecht oplossen in water. In de voedingsmiddelenindustrie is chemische reiniging daarom gangbaar. 

Het onderzoeksteam concentreert zich op oregano. De kruid leent zich het beste voor de ontwikkeling van een nano-emulsie en kent sterk desinfecterende eigenschappen. Een proef met besmette sla leidde tot een verminderde aanwezigheid van E-coli-bacteriën. Volgens de onderzoekers is aanvullend onderzoek nodig voordat een veilig alternatief voor chemische ontsmettingsproducten op de markt verschijnt.

Een groot deel van alle gevallen van voedselvergiftiging wordt veroorzaakt door bacteriële besmetting van vers voedsel. Salmonella, E-coli en Listeria komen het meeste voor.

Bron: Wayne State University | Foto: María 'tatica' Leandro, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)