07-05-2015 15:07 | Door: Willemien Groot

De reiniging van leidingen en buizen in zuivelfabrieken met behulp van ijsslurry is waterbesparend en reinigt even efficiënt als warm water.

Bij reiniging met ijsslurry duwt het semi-bevroren ijs de restproducten en vervuilingen voor zich uit. De leiding is daarna, zonder extra chemicaliën, direct geschikt om de productie te hervatten.

Praktijktesten bij de Britse zuivelfabrikant Yeo Valley leverden onverwacht hoge besparingen op.  De geïntegreerde techniek in een zuivelfabriek levert £ 364.000 ( € 491.228) per jaar op. De winst zit in de kortere reinigingstijd en een lager water- en energiegebruik. De waterbesparing kan oplopen tot 25 ton per dag. Het gebruik van desinfecterende middelen is daarbij niet nodig. 

De reinigingsinstallatie is in twee versies beschikbaar: een standalone machine en een in het proces geïntegreerde variant. De standalone versie is goedkoper, maar de besparingen zijn lager. De terugverdientijd is volgens de onderzoekers 1,6 jaar. De geïntegreerde machine betaalt zich onder optimale omstandigheden na iets meer dan twee jaar terug.

Restproducten

Reststoffen van zuivelfabrieken zijn relatief eenvoudig te scheiden van het semi-bevroren ijs. Tot 75 procent van de productresten is daarna direct geschikt als bijvoorbeeld veevoeder. Dit kan een zuivelbedrijf tot £ 132.000 (€ 178.231) per jaar extra opleveren.

Reiniging van productielijnen in zuivelfabrieken gebeurt nu veelal met heet water van 80 graden Celsius, of met droogijs. Tijdens de schoonmaak gaan dan kostbare restproducten en warmte verloren.

Ice pigging

Het gebruik van ijsslurry, of ice pigging, zoals de Engelse term luidt, is in 2010 ontwikkeld door de University of Bristol. Onder meer het Nederlandse drinkwaterbedrijf Oasen heeft de technologie eerder getest voor het ontkalken van waterleidingen.

Bekijk een filmpje van Suez Environnement

Bron: Phys.org, Bristol University | Foto: Mike Mozart, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)