27-05-2015 14:48 | Door: Willemien Groot

Kleinere hoeveelheden of portieverpakkingen helpen al om voedselverspilling te voorkomen. Volgens het Voedingscentrum gooien consumenten vooral eten weg omdat de verpakking te groot is.

Marktonderzoeksbureau GfK onderzocht in opdracht van het Voedingscentrum hoe vaak en waarom Nederlanders eten weggooien. Voor 34 procent geldt dat dit gebeurt omdat de hoeveelheid te groot is. Ruim 70 procent van de ondervraagden zegt het erg te vinden om eten weg te gooien vanwege de verpakkingsgrootte. Vooral bij verpakte groenten, vlees en brood zijn de hoeveelheden vaak te groot.

Uit het onderzoek blijkt verder dat jongeren tot 29 jaar, hoogopgeleiden en alleenstaanden niet uit de voeten kunnen met grote verpakkingen. Een grotere verpakkingskeuze in het schap kan leiden tot minder voedselverspilling. Kleine blikjes groenten, een zak aardappelen van een kilo of een goed hersluitbare verpakking helpt al.

Milieubelasting

Ook zouden fabrikanten bederfelijke etenswaar in portiezakjes kunnen aanbieden. Die aanpak leidt wel tot meer afval, maar uiteindelijk tot minder milieubelasting, zegt Corné van Dooren van het Voedingscentrum. De milieuschade als gevolg van weggegooid eten is volgens hem groter dan de milieubelasting bij het maken of verwerken van extra verpakkingen.

De komende twee weken inventariseert het Voedingscentrum de meest voorkomende grote verpakkingen. De resultaten gaan naar de Alliantie Verduurzaming Voedsel. Die organisatie bekijkt voor de voedingsmiddelenindustrie en retailers de behoeften van consumenten. Het Voedingscentrum wil de industrie meekrijgen om voedselverspilling zoveel mogelijk te voorkomen.

Bron: Voedingscentrum | Foto: GlassEyes View, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)