02-06-2015 12:01 | Door: Willemien Groot

Multinationals en institutionele beleggers hebben de RSPO opgeroepen de standaarden voor gecertificeerde palmolie te verhogen. Ook de controle door certificeringsorganisaties moet beter.

De institutionele beleggers met een gezamenlijk portfolio van $ 5.000 mrd en de vijf grootste afnemers van gecertificeerde palmolie ter wereld behoren tot de ondertekenaars van de oproep aan de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO).

De ondertekenaars roepen de certificeringsorganisatie in een gezamenlijke brief op om ontbossing van regenwoud volledig te verbieden, net als de ontginning van turfgronden. Bij de productie van palmolie zijn bovendien aanvullende eisen nodig voor milieubescherming en het naleven van de rechten van plantagearbeiders. 

De gezamenlijke brief verschijnt aan de vooravond van de jaarvergadering van de Europese tak van de RSPO. “We beschouwen ontbossing als een groot risico voor de langetermijnstrategie van ondernemingen en daarmee als risico voor onze investeringen. Palmolieproductie biedt uitdagingen en mogelijkheden voor een bloeiende en duurzame economische ontwikkeling", schrijven de ondertekenaars. "Daarom dringen we er bij de RSPO op aan om standaarden te stellen voor een verantwoordelijke en duurzame palmolieproductie en die ook te controleren.”

Hogere eisen

De Roundtable on Sustainable Palm Oil is de grootste certificeringsorganisatie voor duurzame palmolie. De organisatie staat de laatste jaren onder druk omdat de eisen niet hoog genoeg zijn en de controle op naleving onvoldoende is. Het afgelopen jaar heeft een toenemend aantal bedrijven zich gecommiteerd aan duurzame palmolie en hanteert daarvoor standaarden die veel hoger liggen dan de RSPO voorschrijft. Palmolieverwerkers hebben in de eisen onder meer vastgelegd dat nieuwe plantages niet op turfgronden worden aangelegd. In de richtlijnen van de RSPO mag dit wel.

Tot de ondertekenaars behoren onder meer vijf van tien grootste afnemers van palmolie ter wereld, zoals PepsiCo en Procter & Gamble. Ook grootverbruikers als Mars, ConAgra, General Mills en Starbucks ondersteunen het initiatief.

Bron: Ceres | Foto: Marufish, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)