15-06-2015 09:55 | Door: Erik Verheggen

Het Spaanse LaserFood markeert fruit met laserstralen in plaats van etiketjes. Volgens het bedrijf is een drastische reductie van etiketteringsmateriaal voor fruit mogelijk.

Dat schrijft AGF.nl. LaserFood gebruikt een laser met een laag vermogen om een stempel op het oppervlak van het fruit te zetten. Het bovenste laagje van het pigment wordt weggelaserd, waarna het bedrijf met een contrastvloeistof de gewenste afbeelding zichtbaar maakt.

LaserFood zegt tegen AGF.nl dat de meeste fruitsoorten geschikt zijn voor de technologie. Het bedrijf heeft de techniek voor het etiketteren zonder materiaalgebruik ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Valencia. De EU heeft het procedé goedgekeurd voor gebruik op meloenen, citrusvruchten en granaatappels. LaserFood hoopt dat goedkeuring ook volgt voor andere fruitsoorten.

Laserfood is niet de eerste die lasers gebruikt in de fruitsector. Het Nederlandse bedrijf PerfoTec heeft een nnovatief vershoudsysteem dat bederf vermindert en transportkosten omlaag brengt. PerfoTec lasert geen teksten of afbeeldingen op het fruit, maar maakt kleine gaatjes in de verpakkingen. De techniek houdt daarbij rekening met het unieke ademtempo van iedere soort. 

Bron: AGF.nl | Foto: Ruth Hartnup, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)