15-06-2015 14:01 | Door: Laura Fransen

Stichting Instock wint terrein in de Amsterdamse horeca-sector. Het succes van de anti-voedselverspillingsstichting heeft geleid tot de opening van een permanent reststromenrestaurant.

Het duurzame restaurant van Stichting Instock opende afgelopen weekend zijn deuren in Amsterdam. De koks van het restaurant bereiden ontbijt, lunch en diner volgens een dagelijks wisselend menu met de zogenaamde oogst van de dag. Die oogst is grotendeels afkomstig uit Amsterdamse Albert Heijn-filialen en bestaat uit producten die niet meer verkocht mogen worden, maar nog wel veilig te consumeren zijn.

Naast het voorschotelen van reststroommaaltijden, richt het nieuwe restaurant zich op het stimuleren van een duurzame voedselvisie. Regelmatige evenementen over voedsel, verspilling en duurzaam ondernemerschap moeten hieraan bijdragen.

Upcycling

Ook bij de inrichting van de locatie is aandacht besteed aan duurzaamheid. De ruimte is voorzien van LED-verlichting, en dubbelgebakken tegels die lang mee gaan. Afgebroken haakjes van winkelwagens zijn hergebruikt als kapstok en een oud vriezerrek stelt planten tentoon.

Op 1 juni 2014 openden vier oud-medewerkers van Albert Heijn met steun van de supermarktketen de eerste Instock-locatie: een pop-up restaurant op het Westergasterrein in Amsterdam. Een jaar later is het team gegroeid van 4 naar 35 mensen en runt de start-up ook een afhaaltoko, foodtruck en café. Volgens Instock zijn tot nu toe al meer dan 40.000 borden voedsel uit de afvalbak gered. 

Bron: Instock, Bysam | Foto: Leslie Archard, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)