18-06-2015 07:04 | Door: Willemien Groot

Coca-Cola Enterprises investeert in totaal €​ 22 mln in de fabriek in Dongen. Daarvan is € 16 mln bestemd voor renovatie van het complex en €​ 6 mln voor een nieuwe, efficiënte verpakkingslijn.

De frisdrankproducent Coca-Cola steekt € 16 mln in de renovatie van de Brabantse fabriek. Onder meer de zes oude boogdaken worden vervangen. Voor die operatie heeft het bedrijf de grootste kraan van Nederland ingeschakeld. Het complex wordt voorzien van LED-verlichting en drie warmteterugwin-installaties, waardoor tot 80 procent van de warmte geschikt is voor hergebruik. De nieuwe dakdelen zijn van een sterk isolerend materiaal.

Dongen is door het concern aangewezen als pilotlocatie voor energie- en waterbesparende maatregelen. Onderdeel daarvan is de investering in een flexibele verpakkingslijn van € 6 mln. De zogenoemde Repackline kan pallets samenstellen uit verschillende soorten frisdrank en zelfs halve pallets. Tot dusver leverde de Brabantse productiefaciliteit van Coca-Cola alleen volle pallets met slechts één soort frisdrank. De Repackline is de tiende verpakkingslijn in het complex.

De fabriek in Dongen is de eerste die overschakelt op de leverantie van pallets met een samengesteld pakket van verschillende frisdranken. Coca-Cola verwacht te kunnen besparen op het aantal logistieke bewegingen. Daarnaast is het verpakkingsproces zelf sterk verduurzaamd. De fabriek heeft onder meer het krimpfolie voor de two-packs vervangen door een plakstrip. De oven die nodig was voor het krimpfolie, is buiten gebruik gesteld.

De renovatie is in de zomer van 2016 afgerond.

Bron: Coca-Cola, Brabants Dagblad | Foto: Lee Coursy, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)