18-06-2015 14:26 | Door: Jerom van Gemert

In Nederland begint nog dit jaar een onderzoeksproject om voedselverspilling tegen te gaan. CARVE bestaat uit verschillende pilotstudies die vier jaar duren.

CARVE staat voor Across supply Chain Action program Reduction of food waste, improved Valorisation & Resource Efficiency. Het is een initiatief van de Alliantie Verduurzaming Voedsel en Wageningen UR Food & Biobased Research.

Onder meer de supermarkten Albert Heijn en Jumbo, en de voedingsmiddelenfabrikanten Iglo en FrieslandCampina zijn bij CARVE betrokken.

Het doel is om voor bedrijven een toolbox te ontwikkelen, om het voorkomen van voedselverspilling onderdeel te laten zijn van de bedrijfsvoering. De studies zijn onder meer gericht op de verbetering van bestelsystemen tussen fabrikanten en retailers, het verminderen van reststromen door hergebruik, en vermindering van voedselverspilling in huishoudens. 

Volgens de projectpartners is betere samenwerking tussen bedrijven in de voedselketen noodzakelijk om voedselverspilling te verminderen.

Bronnen: Wageningen UR, Alliantie Verduurzaming Voedsel | Foto: U.S. Department of Agriculture via Flickr, Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)