03-07-2015 09:08 | Door: Willemien Groot

Amerikaanse destilleerderijen proberen voedselverspilling te verminderen door afgedankt fruit op te kopen voor de productie van likeur. Te klein of beschadigd fruit eindigt meestal als veevoer of belandt op de stortplaats.

De Clear Creek Distillery in Portland, in de Amerikaanse staat Oregon, verwerkt per jaar ruim 270.000 kilo gebutste peren, appels en kersen tot eaux de vie en brandewijn. Het bedrijf heeft afspraken gemaakt met een lokale distributeur voor de afname van fruit dat supermarkten niet willen hebben.

De sterke drank is onderdeel van het normale assortiment van Clear Cleek Distellery. Het inkoopbeleid van het bedrijf is inmiddels zo bekend dat fruittelers ook rechtstreeks contact opnemen. Zo verdienen ze nog iets na een misoogst of bij een veel te hoge opbrengst.

$ 80 per fles

Ook boeren in de Amerikaanse staat Colorado hebben een nieuwe afzetmarkt gevonden voor fruit van mindere kwaliteit. Peach Street Distillers koopt de voorraden op, als aanvulling op de eerste kwaliteit fruit, voor de sterke drank die het bedrijf op de markt brengt.

In 2014 kocht de destilleerderij ruim 100.000 kilo perziken en peren op. In een interview met de Amerikaanse website Civil Eats zegt CEO Moose Koons dat boeren in de regio hun restanten begroeven of zelfs in de Colorado rivier gooiden. “Boeren houden er niet van om voedsel weg te gooien, maar ze hadden geen idee wat ze met het fruit moesten doen dat de supermarkten niet wilden hebben."

De productie van sterke drank uit afgedankt fruit is op zich niet nieuw. Hoe rijper het fruit, hoe meer suiker erin zit. Maar de schaal waarop de Amerikaanse destilleerderijen werken is wel innovatief. Bovendien zit er een duidelijk business model achter. Clear Creek koopt het fruit in tegen bodemprijzen en verkoopt de likeur voor $ 80 per fles.

Bron: Clear Creek Distillery, Civil Eats | Foto: Suzanne Long, via Flickr Creative Commons (cropped by Duurzaambedrijfsleven)