06-07-2015 14:34 | Door: Chris Thijssen

Het Noorse onderzoeksbureau Sintef start een test met superchilling. Dit is een methode die ervoor zorgt dat voedsel langer vers blijft, zonder het gebruik van chemicaliën. Doel: een duurzame oplossing bieden voor de voedselverspilling in Europa.

Superchilling is een technologie die het midden houdt tussen het invriezen en afkoelen van voedsel. Tijdens het proces wordt een product gekoeld tot net onder het vriespunt van dat product. Het ijs dat zich vervolgens op het oppervlak vormt, absorbeert warmte uit het binnenste deel van het product. De binnen- en buitenkant zullen uiteindelijk een evenwicht bereiken. Op deze manier blijft het voedingsmiddel blijft langer vers, zonder dat het wordt ingevroren.

Biologisch voedsel

Sintef gaat de methode testen op Noorse, biologische producten, als onderdeel van de het project 'SUS-Organic' van de Europese Commissie, dat met onder andere duurzame oplossingen ondersteuning biedt aan kleinere biologische voedselproducenten.

Volgens Sintef is de technologie vooral voor dit soort bedrijven belangrijk. “Veel van deze bedrijven produceren niet continu en hebben daardoor meer voorraad voor langere tijd nodig. Wij verwachten dat zij door middel van superchilling seizoenschommelingen het hoofd kunnen bieden en hun klanten het hele jaar door van hun producten kunnen voorzien”, zegt Michael Bantle, projectmanager bij Sintef, in een persbericht.

Er is volgens hem nog een reden dat de test is gericht op biologisch voedsel: “We verwachten dat consumenten die biologisch voedsel kopen zich bewust zijn van het belang van duurzame ontwikkelingen en dus meer open zullen staan voor deze ontwikkeling dan consumenten die ‘gewoon’ voedsel kopen.”

Voedselverspilling terugdringen

In Noorwegen worden, net als in andere Europese landen, elk jaar honderden tonnen voedsel weggegooid, waaronder biologisch voedsel. Bantle: “Dit heeft de Europese Unie geïnspireerd om te kijken naar oplossingen. Als we de tijdsduur waarin voedsel als perfect vers wordt beschouwd kunnen verlengen, zal dat helpen om de voedselverspilling terug te dringen.” 

Bron: Sintef | Foto: Enjo Smith, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)