09-07-2015 07:17 | Door: Willemien Groot

De Nederlandse start-up Arctic Blue wil de markt voor voedingssupplementen veroveren met MSC-gecertificeerde omega3-capsules.

In de visolie-industrie is beperkt aandacht voor certificering, zegt oprichter Ludo van de Wiel van Arctic Blue. Dat geldt zowel voor de levensmiddelenindustrie als de producenten van Omega3-supplementen. “Tot vijf jaar geleden werkte ik als verkoper van visolie als bulkproduct. Toen realiseerde ik me dat in die sector nog een flinke verduurzaming mogelijk is. Ik wilde daarin het voortouw nemen.”

Voedingsmiddelenleveranciers hebben de visolie wel op de radar, zegt hij. “Maar het product heeft een lagere urgentie dan bijvoorbeeld palmolie.” Daarnaast zijn de volumes veel kleiner. 

Duurzame keten

De olie van Arctic Blue is afkomstig van reststromen van kabeljauw, die wordt gevangen door een Noorse MSC-gecertificeerde visser. Van de Wiel deed marktonderzoek en stopte zijn spaargeld in Arctic Blue. Voor de eerste lading capsules kocht hij enkele duizenden liters visolie. De verpakking is gemaakt van gerecyclede grondstoffen. Het laatste deel van de keten, het transport naar Nederland, compenseert Arctic Blue met de aanplant van bos. Van de Wiel zegt de hele keten persoonlijk te kennen.

De totale Nederlandse markt voor visolieproducten heeft een waarde van ongeveer € 45 mln. Er zijn andere MSC-gecertificeerde omega3-capsules op markt. De olie uit die producten is afkomstig van krill, kleine garnaaltjes uit het Antarctisch gebied. De capsules zijn over het algemeen duur, meer dan € 80 euro per potje. 

Omslag

Voor het overgrote deel is visolie afkomstig van asjovis en sardienes. Rederijen vangen de vis voor de kusten van Chili en Peru. Chinese fabrieken verwerken de grondstof tot voedingssupplementen. “Visolie is heel goedkoop, maar de vangst is op den duur niet houdbaar”, zegt Van de Wiel. “Door gecertificeerde olie te kopen en door de kleinschalige aanpak van Arctic Blue betaal ik op dit moment het driedubbele. Maar ik hoop dat een omslag naar duurzame visolie daar verandering in brengt."

De capsules zijn op dit moment alleen te koop via webshops, zoals die van Bol.com. Als de eerste verkoop succesvol is, wil Van de Wiel de onderneming uitbreiden. “Dan ga ik op zoek naar een investeerder, of probeer via crowdfunding geld op te halen.” Op termijn wil Van de Wiel zijn product aanbieden via gespecialiseerde winkels als Ekoplaza. “En uiteindelijk moeten ze naast het eigen aanbod van Kruitvat en de Hema in het schap liggen.”

Foto: Arctic Blue