17-07-2015 10:13 | Door: Willemien Groot

Blauwe LED-verlichting heeft in een koele en zure omgeving een sterke antibacteriële werking. Toepassing van blauw licht kan het gebruik van conserveringsmiddelen mogelijk vervangen.

Wetenschappers van de National University of Singapore onderwierpen in hun onderzoek een aantal veel voorkomende, schadelijke bacteriën aan blauw licht. Listeria, E-coli en salmonella bleken niet bestand tegen een combinatie van LED-licht, temperaturen tussen de 4 en 15 graden Celsius en een pH-waarde van ongeveer 4,5. 

Uit eerdere studies was al bekend dat blauwe LED-lampen een sterke antibacteriële werking hebben. De cellen van bacteriën absorberen licht in het blauwe spectrum, en sterven daardoor af. Dit effect wordt versterkt onder koele omstandigheden. De zuurgraad is een aanvullende factor die nog niet eerder was onderzocht. 

Onbewerkt vlees

De combinatie leent zich volgens het team uit Singapore uitstekend voor het bewaren van voedingsmiddelen als vers gesneden fruit, rauwe vis en vlees zonder aanvullende chemische conserveringsmiddelen. De markt voor producten die een minimale bewerking hebben ondergaan, maakt een flinke groei door.

In dit onderzoek is alleen gekeken naar de effecten van blauw LED-licht op de bacteriën. De volgende stap bestaat uit praktijktesten die moeten uitwijzen of de bacteriën aanwezig in voedsel doodgaan, zonder dat de kwaliteit van de producten achteruitgaat.

Bron: National University of Singapore | Foto: Bill Bradford, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)