17-08-2015 07:42 | Door: Chris Thijssen

Een Amerikaans landbouwbedrijf verkoopt onder de naam BroccoLeaf bladeren van broccoli die normaal gesproken worden weggegooid. De bladeren zouden veel vitamine A en C bevatten.

Volgens de producent, The Nunes Company uit Californië, lijken de BroccoLeaf-bladeren op koolbladeren of snijbiet. Het blad smaakt volgens het bedrijf milder dan de broccoli-roosjes.

Het bedrijf oogst de bladeren voordat de kroon van de broccoli is gevormd. Voor de teelt is dus geen extra water of energie nodig. Het blad kan vervolgens in zijn geheel worden gegeten, of worden verwerkt in soepen of sappen.

Normaal gesproken worden de bladeren als afvalproduct gezien. Na de oogst worden ze dan verwerkt als afvalstroom.

Broccoli-sap

Het bedrijf ontdekte dat de bladeren eetbaar waren nadat het zijn sap-programma had uitgebreid. “Op een dag zei een van onze telers dat we het totaal verkeerd aanpakten”, zegt Matt Seeley, VP of marketing bij The Nunes Company, tegen de Amerikaanse website Co.Exist. “Voor het maken van broccoli-sap moesten we niet de kool, maar de bladeren gebruiken.”

Na enkele experimenten bleek het gelijk van de alerte teler. Het blad heeft een mildere smaak bevat meer water.

Vitaminen

De bladeren bevatten bovendien veel vitaminen. Volgens Seeley levert een portie broccolibladeren de volledige dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine A en C. De groente bevat ook meer calcium, ijzer en kalium dan de broccoliroosjes.

BroccoLeaf is alleen verkrijgbaar in speciaalzaken in New York City, Los Angeles en San Francisco. The Nunes Company heeft verder een klein aantal restaurants en sapfabrikanten als klant.

Bron: Co.Exist | Foto: Ting Chen, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)