21-08-2015 12:17 | Door: Chris Thijssen

Wetenschappers van de Amerikaanse landmacht onderzoeken de toepassing van nanocomposiet in verpakkingen. Ze verwachten dat deze materialen lichter, goedkoper en milieuvriendelijker zijn dan folieverpakkingen.

Volgens de onderzoekers van het U.S. Army Natick Soldier Research, Development and Engineering Center (ANSRDEC) bieden de materialen kansen voor het verpakken van militaire rantsoenen en van voeding die door Nasa wordt meegenomen tijdens ruimtemissies.

De technologie is gebaseerd op de integratie van nano-kleideeltjes in hars. Verpakkingen uit nanocomposiet zijn volgens de onderzoekers ideaal voor allerlei houdbare voedingsmiddelen. Nanocomposiet-films zijn ondoordringbaar, waardoor de houdbaarheid van het verpakte product verlengd wordt.

Minder afval

Ook verwachten de onderzoekers dat de mechanische en thermische eigenschappen worden verbeterd. Verder kunnen nanocomposiet-verpakkingen lichter in gewicht en goedkoper zijn dan folieverpakkingen.

De onderzoekers zien bovendien kansen voor het verminderen van voedselverspilling, het verbeteren van de kwaliteit van de rantsoenen en het terugdringen van de logistieke lasten van de militairen.

1.000 keer kleiner

De verpakking kan volgens de makers worden afgestemd op het type maaltijd. Zo houden de verpakkingen voor kant-en-klare maaltijden het verpakte voedsel drie jaar houdbaar. Verpakkingen van voedsel dat wordt meegenomen tijdens ruimtemissies, bieden vijf jaar bescherming.

Bron: U.S. Army Natick Soldier Research, Development and Engineering Center | Foto: U.S. Army Natick Soldier Research, Development and Engineering Center